söndag 1 mars 2009

Moussaka

Moussaka
4 port

400 gram lammfärs eller nötfärs
2 dl vitt vin
1 burk hela tomater
2-3 auberginer
2 medelstora lökar
persilja
salt & peppar
0,5 tsk timjan
0,5 tks rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 dl riven ost
olivolja

Bechamelsås:
1 dl mjöl
50 g smör
3/4 liter mjölk
salt & peppar

Skär auberginerna i skivor och lägg ut dem på hushållspapper. Strö över salt och låt dem ligga och dra ut vätskan cirka en halvtimme. Hacka löken och fräs den i lite smör, den ska inte få färg bara bli lite mjuk. Lägg i lammfärsen och stek den ordentligt. Finhacka persiljan och grovmosa tomaterna med en gaffel och häll i i stekpannen ihop med vinet. Tillsätt salt, peppar, timjan, rosmarin och pressa i vitlöksklyftorna. Låt koka under lock på svag värme 45-60 minuter. Om det verkar för tunnt, ta då av locket och låt koka en stund så att vätskan reduceras. Sätt ugnen på 200 grader. Torka av saltet och vätskan från aubergineskivorna och stek dem gyllenbruna i lite olivolja.

Gör så bechamelsåsen.Smält smöret och värm mjölken i en annan gryta. När smöret har smält, rör i mjölet och se till att det inte blir klumpar. Häl i den varma mjölken och vispa kraftigt tills såsen blir smidig och jämn.

Ta fram en eldfast form och smöra den. Varva sen auberginer, lammfärssåsen, bechamelsås och riven ost. Avsluta med auberginer, vit sås och ost. Stek i ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Servera gärna med tzatsiki.

Skriv ut receptet (pdf)

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP