Risggrynsgröt med vanilj och apelsinsmak
Risgrynsgröt är en julkalssiker som jag gillar. För ett antal år sedan blev jag serverad en syrlig och vaniljdoftande risgrynsgröt som gav risgrynsgröt en helt ny dimension. Smaken av apelsin och vanilj var perfekt i gröten.
10 PORTIONER (ca 2 1/4 L färdig gröt):
4 dl ris
8 dl vatten
2-3 msk margarin eller smör
1 1/4 tsk salt
1 1/4-1½ liter mjölk
färskpressad juice från 4 appelsiner
2 vaniljstänger, delade och fröna urskrapade
Mät upp ris, vatten, fett och salt i en rymlig gryta. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min. Tillsätt mjölken, den större mängden om gröten ska svälla ovanpå spisen, och gärna en eller ett par bitar hel kanel. Rör om. Koka upp på nytt, passa så att det inte kokar över. Lägg i vaniljstängerna och fröna och pressa i hälften av apelsinsaften. Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns. Låt gröten svälla utan omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100°C ugnsvärme ca 1 timme. Man kan också låta grytan stå på en tjock träskärbräda ca 1 1/2 timme eller längre. Koka upp gröten. Är den för tunn, koka den några minuter utan lock. Är den för tjock, späd med lite mjölk och rör om. Plocka upp vaniljstängerna. Smaksätt ev med lite socker och tillsätt med apelsinjuice efter smak så att man får en liten apelsinton på gröten.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar