Vinskola - Lektion 2
Vinets byggstenar
Jag är medveten om att överskriften ”Vinets byggstenar” kan få vilken klocka som helst att stanna av tristess, men det är roligare än vad det låter! Det vi ska gå igenom idag är de byggstenar som ger vårt intryck av vinet. Varför de finns där, eller vad man kan utläsa av intrycken, tar vi senare. Idag ska vi bara konstatera att de finns.
1. Doft. Att vinet doftar kan man ju enkelt konstatera! Men kom ihåg att det vinkännare talar om som svarta vinbär, läder, multna löv och asfalt är betydligt enklare att hitta om du doftar på vinet, än om du smakar på det. Och om du faktiskt inte känner något annat än ”rött vin” eller i värsta fall ”vin”, så lovar jag att det kommer!
2. Syra. Personligen tycker jag detta är det svåraste att identifiera. Men syran är viktig då den dels kan lyfta en rätt och dels kan ta över och förstöra. Syra lägger man sällan märke till om det inte är citroner man äter, men du känner den på sidorna av tungan där det vattnas om du äter eller dricker något syrligt.
3. Tannin. Man skulle kunna kalla tanninerna för vinets konsistens. De är egentligen rester från druvans skal och i ett ungt vin ligger de jämnt fördelade i hela flaskan, i ett gammalt vin har de klumpat ihop sig och lagt sig på botten. När du får tanniner i munnen känns det strävt och det är också deras fel att vi får rödvinständer. Att dricka vitt vin är ur den aspekten helt riskfritt då de inte innehåller några tanniner.
4. Sötma. Det är inte bara dessertviner som innehåller en sötma. Då de flesta av oss fått för oss att vi bara vill ha torra viner, så finns det inte längre så brett sortiment av halvtorra, halvsöta och söta viner. Men vet ni vad jag tror, jag tror att många blandar ihop vinets torrhet med dess syra. Jaha, kors i taket tänker ni, men detta är ganska viktigt att reda ut. Om vi återgår till förra veckans skola så har vi förhoppningsvis börjat analysera det vi äter betydligt mer, och visst finns det mycket som är sött!? De flesta thairätterna är jättesöta till exempel, och därför behöver de också en gnutta sötma i vinet. Torr betyder alltså ”Inte det minsta sött”. Frisk betyder ”Här finns syra”.
5. Alkohol. Nej alkoholen är inte bara ett fördärv! Den ger faktiskt vinet sin kropp och sin kraft. Den ska varken kännas eldig eller mesig, den ska ligga i bakgrunden och bära de andra delarna i vinet.
Ta ett glas rött ikväll och känn om du hittar alla delarna. I så fall har du lyckats bättre än jag gjorde första gången!
Emma
Ps. Nästa gång går vi igenom dofterna ordentligt.
2 kommentarer:
Emmas vinskola är fantastiskt lärorik och kul! Förra lektionen var en riktig aha-upplevelse och även idag får vi massa nyttiga tips. Ser fram emot fortsättningen!
Tack Inger! Roligt att du gillar mina inlägg!
Skicka en kommentar