Vinskola - Lektion 3
Vinets doft
Att hitta exakta dofter i ett vin är inte svårt, men däremot kan jag förstå varför de flesta vanligtvis inte hittar dem. Man övar för lite helt enkelt! Under min tid på Restaurangakademiens sommeliersutbildning så doftade jag på allt! Gamla öppnade viner som jag hittade längst in i förrådet där jag jobbade, viner som mina kollegor fnös åt sparade jag för att lära mig hur ett vin INTE ska dofta, jag köpte konstiga kryddor, läste recensioner av viner och försökte sen själv leta upp ”cedern” eller ”asfalten” som skribenten tydligen hittat.
Till en början var det så klart skitsvårt men det som gjorde störst skillnad för mig, var att jag stängde allt annat ute medan jag doftade. Med att stänga allt annat ute menar jag inte att ni ska sitta ensamma i ett tyst rum, snarare att ni ska ta ett ögonblick, även om ni sitter på en stor middag och grannen pladdrar, till att försöka hitta minst ett par dofter i glaset!
Det första du kommer känna är förmodligen frukt eller bär. Försök då precisera vilken typ! Till exempel, lutar det mot jordgubbar och hallon eller är det blåbär och björnbär? Är det citrusfrukter eller är det äpplen? Om du känner äpplen, det är ganska stor skillnad på ett Granny Smith och ett Golden Delicious, ta en sniff till och fundera på vad det mest lutar mot.
Tillsammans med frukten eller bären finns en uppsjö av andra dofter att hitta. Om vinet är lagrat i ekfat så ger det i röda viner toner av vanilj, läder och tobak och i vita viner kan man känna smör, nötter, burkmajs och även där vanilj. Att hitta lakrits, vitpeppar och som jag nämnde tidigare asfalt, är också oerhört vanligt när man börjar lägga märke till det.
Så skippa chilinötterna till första sippen vin nästa gång och ta en sekund till att leta dofter, så lovar jag att du på sikt kommer förvånas över hur mycket nyanser du faktiskt känner!
Emma
Ps. För den som verkligen vill fördjupa sig föreslår jag en titt på aromahjulet.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar