Semla, Fastlagsbulle, Fettisdagsbulle eller Hetvägg
Kärt barn har många namn. Denna bulle med mandelmassa och grädde, toppad med florsocker, var från början något man åt endast på fettisdagen sista dagen i fastlagsveckan. Fastlagsveckan är den period då man åt upp sig inför de sju veckornas fasta före påsk. Så man får väl ändå säga att man avslutade med det godaste till sist. Men ät inte för många så ni slutar som Kung Adolf Fredrik som dog på fettisdagen 12 februari 1771. Man kunde läsa följande i en bulletin efter hans död "Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin."
På senare år kan man se dom dyka upp på cafe och konditorier redan innan jul. Men det är enkelt att göra semlor själv även om det tar lite tid. Här hittar du ett enkelt recept. Var försiktig så du inte får en för torr deg och baka dom inte för länge i ugnen. Man vill ju inte ha en torr semla. :)
Nu för tiden kan man hitta flera olika varianter på semlor om man går på cafe. Hur föredrar du din?
2 kommentarer:
Aldrig semla utan varm mjölk! Hetvägg helt klart! :)
Semlor äter man med skinka och ost.. gärna med te eller kaffe ;)
Skicka en kommentar