fredag 12 februari 2010

Vinskola - Lektion 10



Chardonnay

Hög tid att gå igenom en vit druva, och på plats nummer ett vill jag sätta Chardonnay. Anledningen till det är enkelt, Chardonnay passerar sällan obemärkt!


Under min tid som sommelier på restaurang var det ett rent helsicke att få Chardonnayviner sålda, då nästan alla hade en invändning mot de vinerna. ”Nej, usch inget smörigt” ”Nej, jag tycker de är så sura/bäska” ”Nejnej, inte Chardonnay, vi vill ha ett torrt vin!”


I princip alla Chardonnayer är torra. De är i sig själv ganska neutrala i smaken men kan ibland ha kraftiga toner av sin ekfatslagring. Ett sånt vin både doftar och smakar majs, smör och fruktigheten går mot det tropiska hållet. Dessa lagrade historier betraktas som kraftiga vita viner och gör sig bäst till exempelvis smörstekt fisk med kraftiga tillbehör såsom puréer och gräddig sås. Oekade Chardonnayer vill ha ett lättare sällskap.


De krispiga Chardonnayvinerna är nog fler till antalet och älskas av väldigt många, men sällan vet folk att det är Chardonnaydruvan de har att tacka för sin upplevelse. Den absolut härligaste kommentar jag fått av en gäst var ”Nej lilla flicka vet du vad, vi dricker inte Chardonnay, förstår du, för det får man ont i huvudet av! Nej, vi vill ha ett torrt och bra vin, helst en Chablis!” Enda tillåtna druvan i området Chablis är Chardonnay. Det är också en av de tre tillåtna druvorna i Champagne, och vem kan säga att Champagne inte är bra viner? Jag valde att inte läxa upp tanterna.


Kontentan av detta är att det finns garanterat en Chardonnay som även Du gillar!

1 kommentarer:

Anonym,  2 mars 2010 kl. 09:10  

Det är bara så roligt att läsa dina trevliga inlägg här.
Det är väldigt lärorikt och man läser alltid dina texter med ett leende.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP