Emmas Vinskola - Lektion 14
Korkdefekt
Innan vi går vidare med druvorna så tänkte jag gå igenom ett problem som varje vindrickare stött på, men som få egentligen vet hur man upptäcker, nämligen korkdefekten! Minst 5 %, av alla viner med naturkork, alltså den klassiska korken, har fått skador och detta gör att vinet smakar och doftar illa. Den vanligaste missen kring korkdefekt är att tro att defekten sitter i korken, och visst, det är från korken problemet uppstår, men det går aldrig att se på en kork om vinet är korkdefekt. Det går heller inte att lukta på korken och säga att vinet är bra eller dåligt. Den värsta missen är att kassera ett vin för att det kommer korksmulor i glaset, detta är ingen defekt, bara klantigt! Så när får man skicka tillbaks vinet med orden ”det är kork i det här vinet”?, jo, när det doftar unken källare eller klor. Har man känt en sån defekt en gång så känner man igen den. Där finns väldigt lite, eller ingen, doft av frukt och det närmsta man kan associera till är en simhall eller mormors gamla jordkällare. DÅ är det ok att skicka tillbaks vinet. Köper man ett korkdefekt vin på Systembolaget så går man helt enkelt och lämnar tillbaks det.
Enda gången man inte får skicka tillbaks vinerna på restaurang är om de är lagrade länge och kanske köpta på auktion. Detta står ofta längst ner på listan, eller så kan man ta det på att priset får en att tappa andan!
Ha en trevlig helg!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar