Torsdag 18 mars
Bli inte avskräckta bara för att denna heter höstgryta:) Vi vill ju inget hellre än att våren ska komma på riktigt nu, men denna grytan är precis lika god tidigt på våren som sent på hösten.
4 port
500 g fläskfilé, strimlad
1 purjolök, hackad
200 g kantareller, rensad
smör till stekning
flingsalt
svartpeppar, nymalen
1 msk vetemjöl
1/2 flaska bayerskt eller mörk öl
1 tsk kinesisk soya
5 krossade enbär
2 msk kalvfond
1/2 dl rårörda lingon
2,5 dl matlagningsgrädde
Potatis till mos för fyra personer.
Sätt på potatis till potatismos. Bryn fläskfilén i smör, krydda med salt och peppar och ställ åt sidan. Stek kantarellerna gyllenbruna i torr panna. Tillsätt purjolök och smör mot slutet. Sikta mjölet över blandningen och rör om. Tillsätt öl, soya, enbär, fond, lingon och grädde och låt det koka upp under omrörning. Lägg i köttet och låt det koka under lock i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Värm lite mjölk till mosen i en kastrull. När potatisen är silad och klar lägger du i 1 msk smör. Vispa med elvisp till önskad koncistens genom att ta i mjölken lite i taget, krydda med salt peppar och valfria kryddor efter smak. Servera med potatismos.
KÄLLA: Maison Mat & Vin (Norge) September 2009
1 kommentarer:
Denn rätt är jättegod! Fast jag lagade den på samma vis men utan öl, gick lika bra det
Skicka en kommentar