tisdag 23 juni 2009

Några tips för att lyckas vid grillen i sommar

Bli grillmästare i sommar! Håll utkik här de närmaste dagarna efter fler grilltips från oss!

  • Välj gärna kött med insprängt fett eller fettrand
  • Ta fram köttet ur kylen ca 30 minuter innan det ska grillas
  • Tänd grillen i god tid, det tar ca 20-30 minuter att få en bra grillglöd. Kolen ska vara grå med en synlig glöd
  • Torka av olja från det som ska grillas, om oljan droppar ner i glöden slår det upp flammor och köttet blir bränt
  • Pensla gärna gallret med lite olja, så fastnar inte köttet
  • Gallret ska vara hett när köttet läggs på
  • Magra bitar som skinka eller filé kan med fördel svepas i bacon före grillning
  • Om köttet grillas så det bränns kan skadliga ämnen bildas. Ät inte det som blivit bränt

Hur mycket och hur länge man ska grilla köttet beror helt på vad det är för slags kött. Griskött ska alltid vara genomstekt, köttsaften ska vara helt klar, lamm kan vara rosastekt och nötkött allt från rött till genomstekt efter smak.

Riktlinjer för grilltider
Köttslag/Skivtjocklek/Tid

Nötkött
Biff eller entrecote/ 0,5 cm /2-3 min/sida
Skiva av rostbiff /3 cm /6-7 min/sida

Griskött
Karré eller kotlett/ 2 cm/ 3-4 min/sida
Skinka/1 ,5 cm/ 3-4 min/sida
Revbensspjäll /3-4 cm/ 6-7 cm/sida
Tunna spjäll /1-2 cm/ 20-25 min totalt

Lamm
Kotlett/1,5 cm/ 2-3 min/sida
Stek/1 ,5 cm /2-3 min/sida
Tunnbringa/-/ 4-5 min/sida
Bog eller rygg /1,5 cm /3-4 cm/sida

Tips för spett

  • Blötlägg spett av trä så tar de inte eld under grillningen. Det färdiga köttet blir även lättare att lossa om spetten är blötlagda
  • Sätt gärna två spett igenom varje köttbit för att undvika att köttet snurrar runt på spettet
  • Gör separata spett med grönsaker och kött, som har helt olika grilltider
Grilla hygieniskt
  • Använd olika skärbrädor till kött och grönsaker
  • Använd olika grilltänger till rått och färdiggrillat kött
  • Lägg det färdiggrillade köttet på nytt, rent fat
  • Lägg grillgallret i blöt efter avslutad grillning och rengör det noga innan du grillar nästa gång
Källa: Svensk Köttinformation (http://www.svenskkottinformation.se/)

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP