torsdag 30 juli 2009

Körsbärspaj

Ännu ett recept från Leila, även detta urgott.

Vi valde att fylla pajen med körsbär som vi hittade frysta (och urkärnade) i vår butik men man kan också testa att fylla den med päron, vinbär, hallon, aprikoser eller exempelvis plommon. Vi tyckte att det blev en perfekt kombination med de lite syrliga körsbären och den söta pajdegen och fyllningen. Extra gott med lite vaniljglass till.

Fransk Royalpaj
8-10 bitar

Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ekologiska ägg
2 dl Kesella 10 %
1 dl crémè fraiche
1 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
1 liter bär av valfri sort (frysta eller färska)
25 g mandelspån

Blanda samman smör, vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och kallt vatten, arbeta samman till en deg.Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

Kavla ut degen och fyll en pajform. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Fyll pajskalet till 2/3 med fyllning och fördela bären över pajen. Strö över mandelspån.

Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den får en gyllene färg.

TIPS! Denna otroligt smarta och goda paj kan man göra helt färdig och frysa ogräddad, för att sedan direkt ta den ifrån frysen in i ugnen och baka av. Den är perfekt till det stora partyt om man vill förbereda desserten flera dagar i förväg, eller att ha i frysen om man får oväntat besök. Tänk bara på att plasta pajen ordentligt så att den inte får "kylskåpssmak". Detta gör man efter att den fryst till så att inte plastfilmen kladdar fast i fyllningen.

KÄLLA: Leila Lindholm, A piece of cake

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP