tisdag 28 juli 2009

Olivolja


En av dagarna på vår semester gjorde vi ett besök på en liten restaurang med olivoljefabrik i den lilla byn Deglio Faraldi. Byn ligger längst in i en dal med branta sluttningar. Vägarna upp dit gick genom olivodlingarna och var så smala att man fick tuta när man körde runt skarpa svängar.


Efter en fantastisk lunch som kunde mättat ett helt kompani fick vi en rundvisning av ägren i olivoljefabriken. Han berättade att dom tillverkar 15000 liter per år vilket är väldigt lite för en olivoljeproducent. Deras oliver skördas för hand eftersom träden växer i steniga branta sluttningar. Men detta är också anledningen till att olivoljan dom producerar är så bra. Stenarna i sluttningarna värms upp på dagen och ger värme på nätterna när det blir kallare. På så sätt får träden ett jämnare värmefördelning över dygnet.

Alla oliver mals och pressas inom fyra timmar från det att dom är plockade. Detta är en av anledningarna att olivoljan håller hög kvalitet. När oliverna kommer in i den lilla fabriken sköljs dom och mals sedan sönder med kärna och allt. Att mala kärnan är viktigt för att få ut oljan som är innesluten i tusentals små celler i oliven. Dom vassa resterna från kärnan slår hål på dessa när man maler. Efter det sentrifugerar man olivmassan för att få ut oljan. Denna separerar man sedan för att skilja ut vatten. Dom gör en provtagning av oljan för att bedöma kvaliteten. Man skördar oliver från augusti till januari och får oljor av olika kvaliteter under denna perioden. Man blandar sedan dessa olika varianterna föra att få fram en olja med rätt karaktär.

Oljan dom tillverkar säljs till dom bästa krogarna i Italien. Dom vann förstapris i en tävling med 135 olivoljor i Californien förra året, och i november var Barack Obamas kock där och handlade. Producenten heter Grozzi. Oljan är mild och fyllig med låg syrahalt och passar utmärkt till sallader och dressingar.
Så numera har vi olivolja hemma som duger till den amerikanska presidenten, inte illa.

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP