tisdag 4 augusti 2009

Tips under rötmånaden

Perioden mitten av juli till slutet av augusti brukar ofta kallas rötmånad. Under denna period blir färskvaror lättare blir dåliga och det är lättare att bli magsjuk av mat man tillagat själv.

Här kommer några tips för att undgå det (året om).

  • Varm mat ska hållas varm (minst 60 grader)
  • Kall mat ska förvaras kall (max 8 grader)
  • Kolla så att temperaturen i ditt kylskåp är max 8 grader
  • Tvätta alltid händerna före matlagning
  • Ha olika skärbrädor för kött/kyckling/grönsaker och diska alltid noggrant
  • Fågel och köttfärs ska vara väl genomstekt
  • Tillaga köttfärs samma dag som den är inköpt (eller frys in den)
  • Lägg aldrig den tillagade maten på samma tallrik som du använt till rått kött, vilket är lätt hänt när du grillar
  • Häll inte marinad från det råa köttet på det färdiggrillade. Vill du inte göra ny marinad kan du koka den, sedan går det bra att hälla på det grillade köttet
  • Vid 70 grader dör många bakterier, hetta upp maten ordentligt
  • Kyl snabbt ner tillagad mat som ska sparas. Sätt kastrullen i kallt vatten och rör om. Efter nedkylningen, ställ genast maten i kyl eller frys
  • Använd kylväska och kylklampar om du ska äta i naturen eller om du har lång väg hem från mataffären

KÄLLA: Vårdguiden

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP