Julmat i olika länder
Jag tycker alltid det är lika intressant att höra om olika jultradtioner och matvanor i olika länder, eller olika svenska landskap för den delen. Hos oss brukar det bli en blandning av svenska och norska jultraditioner både vad det gäller själva upplägget och maten. Eftersom julmat ofta är ganska tung och mäktig så brukar vi dela upp det på olika dagar. En dag blir det svenskt julbord med utvalda favoriträtter som Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, brysselkål och julskinka.
En annan dag äter vi en av de norska julrätterna, nämligen pinnekjøtt med kålrotsstappe. Pinnekjøtt är torkat och ibland rökt lammkött som man sakta låter ångkoka på en bädd av björkpinnar. Till det serveras ett mos på kålrot, grädde och smör och kokt potatis och en speciell lammkorv som heter Vossakorv. I glasen ska det helst vara öl och en liten akvavit. I andra delar av Norge äter man torsk eller ribbe, fläskstek med krispigt svål, det beror lite på var man befinner sig geografiskt.
Vad äter ni på julen? Några andra som har olika kulturer att ta hänsyn till i planeringen?
2 kommentarer:
Jag är finska och hos oss blir det finsk-svensk julbord. I Finland äter man något som kallas för lådor och det här året lagar jag två olika typer: morot och kålrot. Först kokar man morötterna/kålrötterna, som sedan mosas och blandas med kryddor, ägg, ströbröd och grädde. Lådorna gräddas i ugnen och får en konsistens som liknar potatismos. Jullådornas sötma passar utmärkt till den salta skinkan! Julhälsningar från Kati i Malmö
Mmmm, det låter väldigt gott! Maila gärna receptet med proportioner och kryddor till veckomatsedel@gmail.com så vi får provlaga! :)
Skicka en kommentar