måndag 21 december 2009

Nyårsbubbel


Att rekommendera champagner är band det roligaste som finns! Champagne som område och tradition är unikt och enastående och verkligen svårt för övriga världen att leva upp till. MEN trots detta är mitt främsta tips till tolvslaget, hör och häpna, skippa champagnen och sikta på något billigt! Bara det smäller när man öppnar, bubblar ordentligt och smakar gott, så kommer känslan av ett orört och lovande 2010 att infinna sig! Därmed inte sagt att man inte ska dricka bra champagne på nyårsafton, för det tycker jag verkligen att man ska, men gör det inte utomhus i röklukt, minusgrader och med en stadig trerättersmiddag färskt i smaklöksminnet. Mitt tips är en bra crèmant på tolvslaget en fantastisk champagne till förrätten eller som välkomstskål.

Crémant, för er som inte är bekanta med uttrycket, kommer också från Frankrike och framställs enligt samma metod som champagne men då den inte kommer från just Champagne så kallas den istället crémant och är därför oftast billigare. Ett bra alternativ är Louis Bouillot Crémant de Bourgogne. Den är pigg och frisk och i smaken finner man även en viss ”brödighet”, alltså de tonerna många är så svaga för i champagne.

Som standardchampagne är min favorit Louis Roederer, den passar både till mingel och till förrätter som inte är för tunga, såsom en hummersallad, en citrusmarinerad pilgrimsmussla eller liknande. Som en parentes kan jag nämna att Roederer har lyckats med konststycket att ha en mångdubbelt större efterfrågan på sin prestige än på sin standardchampagne. Men så heter den också Cristal..

Som lite mer unik champagne skulle jag rekommendera er att testa Pol Roger Brut Vintage 1999. Inte för att just Pol Roger är bättre än de andra stora husen, men champagnen har under sina tio år hunnit utveckla kraftigare toner av citusskal, röda äpplen här finns också en viss rökighet. En annan anledning till att det kan vara intressant att testa en lagrad vintage champagne är att bubblorna har hunnit lägga sig lite. Då dofterna i denna drycken är kraftigare än i standardchampagnen så klarar den också kraftigare mat, som lättgratinerad hummer eller en pilgrimsmussla i gräddigt skum. Denna champagnen kan med fördel även drickas till en elegant kötträtt utan för kraftiga tillbehör som tar över champagnens finstilta nyanser. Vill ni slå på riktigt stort så tar ni Roederern till förrätt och Pol Rogern till varmrätt!

Skål och Gott Nytt År på Er! Vi hörs igen den 8 januari.

Emma

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, Systembolagets nr 7688, 75 cl kostar 99 kr och magnum 219 kr

Louis Roederer, nr 7602, 75 cl 355 kr

Pol Roger Brut Vintage 1999, nr 95344, 75 cl 448 kr

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP