fredag 18 december 2009

Vinskola - Lektion 4


Vinets vita och röda nyanser

Ett vins utseende är ett kvitto på dess ursprung. Häll upp några centiliter vin i ett glas och luta det försiktigt åt sidan. I glaset har du nu 2 punkter där du kan ”mäta” vinets färg, det ena är i mitten, det andra är randen längst ut mot själva glaset.

Det man ska titta på är tonen i det vita eller röda, och hur bred den genomskinliga randen mot glaset är. Ju längre ett vin lagras, desto bredare blir vattenkanten mot glaset, lägg det på minnet!

När det gäller de vita vinerna så är färgen för de flesta ljusgul, men det finns oändliga nyanser av ”ljusgul” också. Har vinet en solgul eller honungsliknande ton? Eller går det mot citrongult, eller har det toner av grönt? Ju ”grönare” det vita vinet är, desto större sannolikhet att det odlats i ett svalt område. Jag brukar tänka på solen, ju mer sol i ett område, desto mindre grönt i naturen.
Slår det vita vinet mot solgult så har det troligtvis lagrats i ekfat, dofta på vinet så kanske du känner tonerna av smör, majs eller nötter. Då kan du vara säker! Vita viners nyanser går från ”vatten” till ”bärnsten” så visst finns det några gula toner där emellan?

När det gäller de röda vinerna så är det ofta enklare att läsa av, då färgen är tydligare och randen mot glaset är enklare att urskilja. Det du ska titta på i det röda vinet är hur blå eller hur orange den röda färgen är. Om vinet slår mot blått, alltså har en röd/lila ton, så indikerar detta att vinet antingen är ungt eller att det är odlat på vinvärldens varma breddgrader. Detta för att druvor precis som allt annat frodas snabbare i värme och blir mer färgrika. Har vinet tonen ”vinröd” så kommer det antagligen från ett område som är svalare så att druvorna får växa i en sakta fart, eller att det hunnit lagras lite. Har vinet hunnit få en gul nyans så är det tecken på att vinet hunnit oxideras lite.. det har alltså lagrats ett tag. Titta då lite extra på kanten för att bli säker.

Lycka till!

Emma

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP