torsdag 4 februari 2010

Billig och god snabbgravad lax

Gravad lax är relativt dyrt men är enkelt att göra själv. Det tar ca en halvtimme totalt. Jag vet att det finns massor med recept på hur man gravar sin lax själv. Dela gärna med dig om du har ett bra liggande. Här är det vi bruka använda.

400g laxfilé
1,5 msk salt
1,5 msk socker
vitpeppar, mald
1 st lime, juicen

Skär laxfilén i tunna skivor.
Blanda salt och socker och en gnutta mald vitpepppar. Tvätta limen noggrannt, riv skalet och blanda med salt-sockermixen. Strö ut hälften av blandningen på ett stort fat eller en plåt. Lägg laxskivorna på fatet och strö över resten av gravningsblandningen. Låt laxen grava i kylen i 20 minuter. Vänd filléerna efter halva tiden.

Servera gärna gravlaxen med dillstuvad potatis. Det är en svensk klassiker.

1 kommentarer:

Linda,  8 februari 2010 kl. 11:56  

Det måste provas, lät gott med lime! Däremot får man komma ihåg att använda sig utav laxfilé som varit fryst i ett par dygn.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP