Måndag 1 februari
Februari är här och vi har haft våra födelsedagar, fått en ny liten kusin, startat företag och sambon har varit på Melodifestivalen turné i princip hela månaden, för att nämna en del saker. En hektisk, men bra månad. Det enda jag vill klaga lite på är att jag börjar bli trött på snön nu. Trött på att dra barnvagnen i denna tunga snön och köra bil på en tredjedel så breda gator som normalt. För att inte tala om att en tredjedel av alla parkeringsplatser är borta.
Jag satsar på att februari bjuder på mer sol än snö och gärna några dagar med torra gator också.

Blomkålssoppa
4 port
1 gul lök
1 stort blomkålshuvud
1 liter vatten
2 buljongtärningar (grönsaks- eller hönsbuljong)
0,5 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
125 g bacon
Färsk persilja
Skala och finhacka löken. Skölj och skär blomkålshuvudet i mindre buketter. Lägg lök och blomkål i en stor kastrull eller gryta. Häll på vatten och lägg i buljongtärningar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter.
Skär baconskivorna i mindre bitar och stek dem spröda.
Känn att blomkålen är helt genomkokt och vispa sen sönder blomkålen med en vanlig visp eller mixa soppan helt slät med mixerstav. Häll i matlagningsgrädde och smaka av med salt och peppar.
Servera med stekt bacon och lite färsk bladpersilja.
För helvegetarisk soppa, välj grönsaksbuljong och uteslut bacon. Stek gärna några brödbitar skurna i små tärningar och servera till istället.
Skriv ut receptet (pdf)
2 kommentarer:
Jättegod soppa som gillades av hela familjen (2 vuxna 2 barn 2och 4 år gamla)var dock tunnare än jag trodde
Supergott, en klassiker! Jag har alltid potatis i blomkålssoppa för att den ska tjockna lite och få lite rundare smak. Men det är gott utan med!
Skicka en kommentar