fredag 19 februari 2010

Vinskola - Lektion 11



Sauvignon Blanc

Vi har kommit fram till den druva som jag finner enklast av alla, Sauvignon Blanc!


Ett vin av 100% Sauvignon Blanc stod för min första vinuppenbarelse och efter veckor av osäkert gurglande och framförallt tjuvkikande, så var det verkligen på tiden!


Jag gjorde som vi hade lärt oss, tittade på färgen och konstaterade att den var svagt citrongul med stänk av lime. Jag svängde runt glaset och tog en sniff. Då slog det mig! Pang, boom, det doftade gröna tomatkvistar! Mina kumpaner pratade om citrus och äpplen men jag var säker! Jag sa lite försiktigt till min granne att


- Gud, jag tycker det doftar tomatplanta!


- Nej, det vet jag inte, svarade han, snarare gräs i så fall, men mest citrus!


Det blev dags att gå igenom vinet och tjejen som fick läsa upp vad hon skrivit, svarade ungefär som min granne, citrus, äpplen, gräs, med andra ord en helgardering. Det var då det hände! Min granne höjde handen och ut kommer orden


- Det där håller jag bara med om till viss del. Mest tycker jag nog att det här vinet doftar lite som bladen på en tomatplanta


- Helt rätt, svarar läraren. Tomatkvistar, nässlor och svart vinbärsblad är typiskt för denna druva. Du börjar bli vass!



Med andra ord är det med blandade känslor jag ger er facit. Jag tror verkligen att ni hittat både dofterna och smakerna ändå. Gröna kvistar, nässlor och frisk syra. Serveras till lätta rätter med tydlig örtighet. Räksallad, ångad eller kokt fisk med lätta tillbehör, sallad med vinägrett och mycket kryddörter, den typen av rätter lyfter fram en Sauvignon Blanc på bästa sätt!



Snälla, testa ändå att dofta och grundligt smaka på en 100% Sauvignon Blanc. Ni kommer känna bladen, jag lovar!

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP