Fröbröd i kvadrat
I helgen hade vi besök av min syster med familj. Eftersom vi bor 56 mil ifrån varandra så ses vi inte så ofta, så det var riktigt mysigt att träffas nu.
Vi passade på att baka lite frukostbullar nu när vi var många som skulle äta frukost här och dom blev jättegoda. Receptet hittade jag i Matmagasinet nr 1.
ca 30 st
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
5 dl vatten
50 g jäst
1 1/2 msk honung
1 1/2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Dag1: mät upp vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön i en bunke. häll över 2 dl vatten, låt stå rumsvarmt över natten att svälla.
Dag2: Smula ner jästen i en bunke. Värm 3 dl vatten till fingervarm temperatur och häll det över jästen. rör om tills jästen är upplöst och tillsätt kross- och fröblandningen. Tilsätt honungen och saltet och blanda sist ner vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg som får vila i bunken under en bakduk eller plastfilm i 45 minuter.Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på mjölat bakbord utan att arbeta den för mycket. Platta ut den rektangulärt och skär upp den i 12 kvadratisak bitar.Lägg dessa på en bakpappersklädd plåt och ställ att jäsa i ca 15 minuter. Grädda bullarna i 12-15 minuter.
Källa: Mat Magasinet nr 1 2010
0 kommentarer:
Skicka en kommentar