fredag 5 mars 2010

Vinskola - Lektion 13



Barbera


Barbera har blivit en storsäljare i Sverige och med tanke på vår faiblesse för italiensk mat så är det ganska logiskt. Druvan är blå, den odlas i hela Italien, den går att hitta i Australien och USA och den förekommer ofta i Argentina. Men området vi förknippar druvan med, och som lärt oss att älska den, heter framförallt Piemonte! I Piemonte hittar man staden Alba, känd för sin tryffel. Efter vad jag har fått erfara så har Barberan ifrån Alba, med andra ord Barbera d’Alba, blivit ett begrepp i Sverige som indikerar ett gott, mustigt och lyxigt vin, perfekt till italienska delikatesser. Stämmer det? Som vanligt, både ja och nej. Det mest typiska för vinerna av Barbera är dess höga syra. Ser man tillbaks så har vinerna även präglats av en mjuk fruktighet och har druckits unga. Ska man vara hård måste man säga att den tidigare haft ganska låg status.



Idag har man börjat bolla mer med druvan och de har generellt sett blivit strävare. Detta gör dem mer lagringsdugliga och det finns numera fler komplexa ”Barberor” som lagrats på små fat och därmed fått tydliga inslag av sin lagring.



Gillar man Barbera så tycker jag definitivt att man ska testa lite olika stilar på dem och jämföra. Fråga på ditt systembolag vilken typ av Barbera du håller i handen och be dem plocka fram något totalt olikt och jämför. Det du ska ta hänsyn till när du matchar den med maten är dess syra som alltid finns där, om den är av det mjuka eller sträva slaget, samt hur ”bra” Barbera du köpt. Är den halvtaskig så kommer den garanterat att smaka bättre till en krämig pasta, är den bra, kanske till och med riktigt bra, då ska du spara den till en middag du verkligen kommer att avnjuta! Laga något som andas norditalienskt, alltså inte så mycket tomater, vitlök, och hela det köret, utan snarare hjort, tryffel, parmesan och risotto. Det kommer bli superbt!



Trevlig helg!

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP