söndag 1 mars 2009

Scampiwok

Vi hade köpt hem frysta scampiräkor och visste inte helt vad vi skulle göra med dem och så kom vi att tänka på den här rätten som Kjetils pappa brukar bjuda på då och då och bad om receptet och testade att göra den själva. Det blev väldigt gott och är ganska enkelt att tillaga. Det enda som är lite pilligt och tar lite tid är att skala räkorna men annars är det gjort på ett kick.

Scampiwok
4 port

500 g scampiräkor, råa med skal
4 msk neutral olja
3 skivor färsk ingefära eller 1 msk krossad ingefära på burk
3 tsk majsmjöl
1 msk torr sherry
1 äggvita
2 vitlöksklyftor
250 g sockerärtor
1 burk vattenkastanjer
0,5 msk soja
2 msk kycklingfond eller buljong
1 mks sesamolja
2 vårlökar
1 knippe färsk koriander

Tina räkorna om de varit frysta. Skölj dem och skala dem. Om man vill kan man låta den yttersta delen av stjärten sitta kvar men vi brukar ta bort allt skal. Torka av räkorna på lite hushållspapper och lägg dem åt sidan. Hetta upp neutral olja i en wok eller djup stekpanna, tillsätt ingefäran.

Blanda 2 msk av majsmjölet med sherry och äggvita i en skål, vänd räkorna i blandningen tills de är täckta. Tillsätt räkorna i pannan och stek tills de skiftar färg, ta sedan ut dem med en hålslev och lägg åt sidan. Tillsätt sockerärtor och vattenkastanjer, pressa i vitlöken och låt steka 1-2 minuter, lägg tillbaka räkorna. Blanda 1 msk majsmjöl med sojan och kycklingfonden och häll i woken och låt steka/koka någon minut. Tillsätt sesamoljan och blanda väl. Dekorera med skivad vårlök och färsk koriander och servera med ris.

Skriv ut receptet (pdf)

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP