Äppelpaj med mandelmassa
Det här är en saftig och god äppelpaj som passar perfekt att göra på syrliga, svenska äpplen.
Äppelpaj med mandelmassa
8 bitar
Pajdeg
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
3 msk socker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
Fyllning
5 syrliga äpplen
socker
kanel
0,5 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1 ägg
100 g riven mandelmassa
1 näve mandelspån
Garnering
Florsocker
Smält smöret och rör ner mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Tryck ut degen i en rund form, gärna med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem tätt i formen och strö över socker och kanel efter behag. Vispa ihop mjölk, creme fraiche, ägg och riven mandelmassa. Bred smeten över äpplena. Strö över mandelspånen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter. Pudra över lite florsocker och servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Skriv ut receptet (pdf)
1 kommentarer:
Supergod. Hade ingen mandelmassa men rev lite mandel och tog lite socker i stället. Fungerade kanon. Framförallt var botten en av de bästa och enklaste jag gjort.
Skicka en kommentar