tisdag 20 oktober 2009

Äppelpaj med mandelmassa

Det här är en saftig och god äppelpaj som passar perfekt att göra på syrliga, svenska äpplen.

Äppelpaj med mandelmassa
8 bitar

Pajdeg
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
3 msk socker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

Fyllning
5 syrliga äpplen
socker
kanel
0,5 dl mjölk
1 dl creme fraiche
1 ägg
100 g riven mandelmassa
1 näve mandelspån

Garnering
Florsocker

Smält smöret och rör ner mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Tryck ut degen i en rund form, gärna med avtagbar kant, 22 cm i diameter. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem tätt i formen och strö över socker och kanel efter behag. Vispa ihop mjölk, creme fraiche, ägg och riven mandelmassa. Bred smeten över äpplena. Strö över mandelspånen.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter. Pudra över lite florsocker och servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Skriv ut receptet (pdf)

1 kommentarer:

maximuscleo 19 september 2010 kl. 17:47  

Supergod. Hade ingen mandelmassa men rev lite mandel och tog lite socker i stället. Fungerade kanon. Framförallt var botten en av de bästa och enklaste jag gjort.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP