Vinskola - Lektion 12
Riesling
Coolingen Riesling står näst på tur. Riesling är darling nummer ett, både i Frankrikes prestigeområde Alsace och i Tysklands finområden, men den odlas i princip i hela världen.
Det finns ingen fast mall för hur en bra Riesling ska smaka eller vara. Druvans höga syra gör att man kan ta fram allt från snustorra till supersöta Rieslingviner, och smaken blir ändå ljuvligt frisk. Ett karaktärsdrag som man dock hittar ofta, och enbart i ett vin av druvan Riesling, är aromen av petroleum. Petroleum, eller bensin med ett tråkigare uttryck, är ju sällan förknippat med en trevlig arom, men i de här vinerna är det snarare en aromatisk doft, som om man måste namnge den, påminner om doften av bensin. Denna aromatiska doft och smak, gör vinet lite säreget och av den anledningen så hittar man sällan Riesling i druvblandade viner.
Rieslingdruvans syra har även en annan fördel, den gör vinerna lagringståliga! Har du en svalt odlad Riesling hemma, exempelvis från Österrike, Tyskland eller norra Frankrike, med 10 år på nacken, så räknas den som ung! Den äldsta jag druckit var från -74 och den smakade fortfarande piggt.
När man ska matcha en Riesling till maten så krävs det att man vet lite hur stilen på vinet är. Är den halvsöt så vill du ha en rätt med lite sötma, kanske gamla slagdängan anklever och en trevlig marmelad till det. Är Rieslingen torr så äter du en elegant fiskrätt till. Är den toksöt så är det ett dessertvin och ska serveras som krona på måltiden. Du kan med andra ord komponera en 5-rätters middag, eller för all del ännu större, och enkelt hitta Rieslingviner som passar till varje rätt!
Trevlig helg!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar