Emmas Vinskola - Lektion 15
Idag står det Zinfandel på schemat! Denna druva är starkt förknippad med Kalifornien, där den är regionens mest planterade blåa druva. Med tanke på att man idag kallar Kalifornien för världens fjärde största vinland, så kan man förstå vilka mängder Zinfandel som odlas. Av druvorna gör man både röda viner och roséviner. Då rosé är ett kapitel vi går igenom när våren kommit på riktigt så lägger vi fokus på de röda Zinfandelvinerna idag!
Faktum är att Zinfandeldruvan är identisk med den syditalienska druvan Primitivo. Båda varianterna ger oerhört fruktiga och smakrika viner med toner av björnbär.
Jag brukar matcha Zinfandel med grillat kött som fått ligga i söta marinader. Ett enkelt tips om man ska matcha ett vin med mat, är att tänka på vad folket i området äter. I Kalifornien gillar man stora grillar, man glacear och marinerar och har sig, och tillbehören är huvudråvaran. Om man istället tittar på Argentina där man också älskar stora, grillade biffar, men istället serverar dem i sin enkelhet, med bara salt och citron till, så funkar också deras viner bäst till deras biffar. Ett enkelt tips att lägga på minnet! Lägg nu också på minnet att när grillen är avdammad och solen kommer fram på riktigt, så inhandla en schysst Zinandel och njut av hela härligheten!
1 kommentarer:
Åh nu blev jag sugen på att grilla. Tror det får bli en runda med att städa och damma av grillen
Skicka en kommentar