lördag 3 januari 2009

Skånsk äggakaga med fläsk


4 port

Ingredienser:
8 ägg
3 dl vetemjöl
7 dl mjölk
l 1/2 tsk salt
smör till stekning
Till servering:
800 g rimmat sidfläsk
rårörda lingon

Gör så här:
Skiva fläsket. Stek det och håll det varmt.
Vispa ihop ingredienserna till smeten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i en rejäl klick smör och vänta tills det är nötbrunt. Sänk värmen till hälften. Häll i smeten och börja röra i den sakta och försiktigt med en träspade. Lätta och lyft upp hela sjok från botten. Rör nu i mitten men inte utåt kanterna tills smeten ser krämig ut, kanterna måste vara kvar och stabilisera kakan. Höj värmen till högsta igen och maka ned och forma kanterna. Ta ett grytlock eller ett stort, inte alltför tungt fat och skölj det i kallt vatten. Lägg locket/fatet på stekpannan och vänta ca l min. Vänd sedan pannan snabbt så att kakan hamnar med botten uppåt på fatet. Lägg i en ny klick smör och låt kakan glida ned i pannan igen, värmen skall fortfarande vara hög. Jämna till kanterna om det behövs. Skaka pannan lite och stek ytterligare någon min. Lägg på locket igen och stjälp snabbt upp hela härligheten.
Servera bums med det knaperstekta fläsket och rårörda lingon.

KÄLLA: Leif Mannerström, Husmanskonst

Skriv ut receptet (pdf)

0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP