söndag 1 mars 2009

Fiskgratäng med vitt vin & grädde

4 port

600 g fiskfilé
1 tsk salt
2 msk smör

Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin/matlagningsvin
3 dl vispgrädde/matlagningsgrädde
1 äggula
salt & peppar
1 knivsudd cayenpeppar
1/2 dl hackad dill
200 g handskalade räkor (det är stor skillnad mot räkor i lag.)
1 dl riven ost till gratinering
2 msk skorpmjöl

Smöra en ugnsfast form med hälften av smöret. Lägg fisken i formen och fördela resten av smöret över den. Krydda med salt och täck med aluminiumfolie. Stek i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Ta ut formen och häll av fiskbuljongen i en skål. Fräs smör och mjöl i en gryta. Späd med vinet, grädde och fiskbuljong. Koka på svag värme. Rör hela tiden. Ta av lite av såsen och rör i äggulan. Häll såsen med äggulan tillbaka medan du rör ordentligt. Ta såsen av plattan och smaka av med salt, peppar och cayenpeppar. Vänd i räkor och dill. Häll såsen över fisken. Blanda osten och skorpmjölet och strö över gratängen. Gratinera på 250 grader tills den fått fin gyllene färg (ca 10 minuer) Servera med nykokt potatis och grönsaker.


0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP