Klassisk svensk söndagsstek
Klassisk svensk söndagsstek
4 port
0.8-1 kg fransyska eller rostbiff
salt
vitpeppar gärna ur kvarn
1 msk smör
1 msk matolja
2.5 dl mörk oxbuljong
4 st hela morötter
8 st hela pärllökar eller steklökar
Rotfruktssauté:
250 g kålrot
250 g morot
200 g palsternacka
3 msk smör
1 knippa persilja
salt och malen vitpeppar
Salta och peppra steken. Bryn köttet noga runtom i smör och olja i en stekgryta.
Häll på oxbuljong och lägg ner morötter och lök. Sjud under lock på låg värme i cirka 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mjukt.
Hacka persiljan (inte stjälkarna). Skala, skölj och strimla kålrot, morötter och palsternackor. Fräs rotfruktsstrimlorna i smör, krydda med salt och peppar. Strö över den hackade persiljan och servera rotfrukterna till steken.
Servera köttet skuret i ganska tjocka skivor med sky, rårörda lingon eller lingonsylt, kokt potatis och rotfruktssautén.
Källa: recept.nu
Skriv ut receptet (pdf)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar