Marcus risotto med scampi
6 port
1 liter grönsaksbuljong
4 msk olivolja
3 scharlottenlökar, finhackade
1/2 selleristånd, finhackad. Använd dom inre stjälkarna.
2 vitlöksklyftor, finhackade
400 g risottoris
1 dl vermouth eller torrt vitt vin
70 g smör
100 g färskriven parmesanost
ca 50 st scampi
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl hackad persilja
1 dl vitt vin
Värm buljongen. Häll 2 msk olivolja i en kastrull, tillsätt scharlottenlök, selleri och en nypa salt. Låt grönsakerna svettas på medium värme tills dom blivit mjuka. Tillsätt vitlöken. Höj värmen och tillsätt riset. RÖR HELA TIDEN. När riset börjar bli genomskinligt häller du i vermouthen. Sänk värmen och tillsätt första sleven buljong. RÖR OM HELA TIDEN. När buljongen kokat in tillsätter du nästa slev buljong. Så fortsätter du i ca 15 minuter till riset är mjukt men har tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesanost. Sätt på lock på grytan och låt risotton vila. Stek scampin snabbt i olivolja med vitlök och persilja, häll på vinet och låt koka upp. Salta och peppra och servera med risotton.
Skriv ut receptet (pdf)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar