fredag 27 november 2009

Vinskola - Lektion 1


Hur smakar det, egentligen?

Aldrig i mitt liv har jag fått höra så många begåvade människor säga att de inte kan någonting, som när ämnet flutit in på vin! Och faktum är att jag tror inte ett dugg på det. Har du en känsla för mat så har du en känsla för vin, du har bara inte upptäckt det än!

Regel nummer ett när man matchar mat och vin är att vinet ALLTID ska spegla maten.
”Opposites attract” funkar alltså inte i vinvärlden. En lätt rätt matchas med ett lätt vin, en kraftig rätt kräver ett kraftigt, osv.osv. detta är kanske inget nytt och revolutionerande MEN man måste komma ihåg att smakerna i en rätt är så ofantligt många fler än vad de flesta reflekterar över.

Går du in på Systembolaget och frågar vad som passar till skaldjur eller scampi för att få en rekommendation på ett bra vin till Marcus risotto på lördag, så kommer du få ett vin som inte smakar någonting. Visserligen är det ju scampin som är så kallad huvudråvara i rätten men om du tänker efter så är det inte scampin som sätter smaken. Du kunde ju lagt den lätt ångad på en sallad och droppat en massa lime över, då hade det mest smakat friskt och syrligt, du kunde fräst den i vitlökssmör vilket hade gett en fet och eventuellt lite salt rätt, och hade du bräckt dem naturella så hade de faktiskt smakat sött, det märker du om du tänker efter nästa gång du äter dem!

Så tillbaks till risotton, i rätten har vi ris blandat med ost och friskt vitt vin, detta ger en kraftig rätt med en viss syra. Då är det ett sånt vin du ska leta efter! Mitt mål med denna vinskola är så klart att du om några månader ska veta vilket det vinet är, men till dess rekommenderar jag en ekfatslagrad chardonnay, exempelvis Drostdy-Hof från Sydafrika med nummer 12074 på Systembolaget.

Lycka till och tusen tack för ett fint välkomnande!


Emma

2 kommentarer:

Anonym,  27 november 2009 kl. 10:06  

Fantastisk! Har faktisk aldri tenkt på det settet, hvilke smaker som egentlig er fremtreden i en rett. Dette var nyttig Emma!

maximuscleo 27 november 2009 kl. 10:54  

Så roligt att du kommer att skriva här. Kommer att följa varje rad av av dig. Detta kommer att bli en "hit".

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP