Empanadas
Vi har turen att ha en chilenare i familjen och blir därför ofta bjudna på mycket god chilensk mat. Vår absoluta favorit är dessa goda empanadas med köttfärs, ägg och oliver. De är goda att servera varma ihop med en läcker koriandersås eller så tar man med sig dem kalla som picknickmat.
Adelas empanadas
12 stk
Deg:
1 kg vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk salt
3 dl mjölk
200 g smör
2 ägg
Fyllning:
500 g blandfärs
2 lökar
1 dl vatten
3 kokta ägg
1 dl russin
12 svarta oliver, kärnfria
Salt & peppar, paprikapulver, oregano
1 ägg till pensling.
Hacka löken och stek i lite olja i en stor stekpanna. Blanda i köttfärs, vatten och kryddor och låt koka ca 20 minuter.
Dela varje kokt ägg i fyra delar.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Gör en grop i mitten och ha i äggen. Smält smöret och blanda med mjölken, häll i skålen. Rör samman med en sked och arbeta sedan ihop det till en deg med händerna. Dela degen i tolv lika stora bitar och forma dem runda. Kavla ut degen något. Lägg på 2 msk med köttfärs i mitten, en bit kokt ägg, 1 oliv och 2-3 russin. Lägg över degen och forma till en pirog. Ha en kopp med varmt vatten och doppa fingrarna i för att lättare fästa ihop degen. Nagga ändarna med en gaffel.
Vispa upp ett ägg med en gaffel och pensla pirogerna. Grädda ca 15-20 minuter på 200 grader.
Servera gärna med en koriandersås som du lätt gör genom att mixa en kruka färsk koriander, 1 liten gul lök, 3 tomater, 1 vitlöksklyfta, 1 dl olja, chilipulver samt salt & peppar.
Skriv ut receptet (pdf)
2 kommentarer:
Hur länge ska dom vara i ugnen? Är dålig på att avgöra sånt :)
Oj, det hade vi visst missat. De ska penslas med ägg och sen gräddas på 200 grader, ca 15-20 minuter. Ska uppdatera receptet nu på direkten! :)
Skicka en kommentar