måndag 2 mars 2009

Grillat lammlår med citron och oregano


6 port

1 lammlår (1,5-2 kg)
olivolja
2 citroner
torkad oregano
6 morötter
12 potatisar
mjöl
salt och peppar
75 g smör

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda olivolja, saften från citronerna, oregano, salt och peppar. Pensla lammlåret med blandningen och lägg i en grillpanna. Grilla i ugnen i 30 minuter. Pensla halvägs med oljeblandningen. Skala och skiva morötterna. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg i rotfrukterna i pannan tilsammans med lammet och pensla lammet på nytt. Sätt in i ugnen i ytterligare 30 minuter. Pensla halvägs och vänd samtidigt runt rotfrukterna så dom inte bränner vid. Tillsätt lite vatten om det är för torrt i formen. Ta ut lammet och lägg det på en skärbräda med folie över i 10-15 minuter.

Lägg morötter och potatis i en skål och täck med folie men spara några i pannan. Skrapa loss fett och lammdelar som sitter fast. Häll i lite vatten och pudra över lite mjöl. Mosa dom kvarvarande rotfrukterna och rör runt och låt koka upp över en platta. Sila över skyn i en gryta. Lägg i smöret och låt det smälta. Smaka av med salt och peppar. Red med mer mjöl och vispa om skyn är för lös. Om man vill kan man hälla i lite rödvin och tillsätta lite socker för att få en lite lyxigare skysås.


0 kommentarer:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP