söndag 1 mars 2009

Morotssoppa med smak av ingefära och lime

Detta recept jag fick av min goda vän Sussi (som dessutom är Nettans syster!) för många år sedan och den är en favorit hemma hos oss. Vacker att se på, underbart krämig och god, nyttig och smakrik. Smakar extra gott med vitlöksbröd till och gärna ett glas rödvin! Förövrigt den första rätt jag bjöd min (då blivande) man på.

Morotssoppa med smak av ingefära och lime
4 port

Knappt ett kilo morötter
3-4 potatisar
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1-2 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
1 lime
1 bit färsk ingefära eller ca 1 msk krossad ingefära på burk
Salt & peppar
1/2 paket bacon
2 msk creme fraiche eller matyoghurt

Skala morötter och potatis och skär i grova bitar. Skär löken i grova bitar och ha i allt plus de hela vitlöksklyftorna i en kastrull. Ha i en liter vatten och hönsbuljongtärningen. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa med stavmixer eller i en blender så att soppan blir helt slät. Späd ev. med lite vatten. Riv skalet av en limefrukt och en bit färsk ingefära och blanda ner i soppan. Pressa i saften från limen. Salta och peppra.

Häll upp i en fin skål, ringla i en tesked creme fraiche och garnera med några knaperstekta baconbitar och basilika.

Servera gärna soppan med vitlöksbröd.

Skriv ut receptet (pdf)

3 kommentarer:

ste-pha-nie 3 april 2009 kl. 20:47  

Mycket god soppa - det blev som en puree, liksom baby mat i burk, jag tog ett kilo morötter, och kanske skulle haft mera vatten. (Nästa gång! Och det blir det!)

Anonym,  6 april 2009 kl. 12:17  

Ganska god soppa. Smakade och såg ut som barnmat(morotspuré).Hade kanske för lite ingefära i för limesmaken tog över.Tog längre tid att göra än förväntat, nästan 1 tim. och det är för länge när man kommer hem sent. Beyg 3 av 5.
Carina

veckomatsedel.se 9 april 2009 kl. 18:06  

ste-pha-nie: Ja, man får moderera vattenmängden lite efter att man har mixat soppan så att den blir lagom konsistens. Det går också bra att späda med lite mjölk om man vill ha en lite lenare soppa

Carina: En timme är för lång tid en vardagskväll, det håller vi med om. Ett tips kan vara att skära små bitar av allt, då kokas det mycket snabbare. Testa med lite mer ingefära nästa gång, vi har också fått överdos av lime ibland och det blir inte lika gott då.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP